neděle 28. srpna 2011

HOKKAIDÓBRANÍ - aneb DÝŇOVÉ MLSÁNÍ


Dnešek se ukázal jako den vhodný pro první sklizeň naší úrody dýní hokkaidó. Dýně nejím, tyhle miluju! :-) Dýně hokkaidó je totiž jiná! Tady je pár informací o tom malém zázraku.

Jedna hned padla na naši velmi oblíbenou dýňovou polévku. Tak si říkám, že by mohla chutnat i někomu z Vás :-) A že někdo z Vás třeba přidá svoji variantu dýňové polévky....

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Ta moje je variabilní (to bych nebyla já, že?), má několik možností kombinací ingrediencí a chutí a všechny máme rádi. Obvykle k základu přidávám, to, co je zrovna po ruce (doporučuji mít po ruce zakysanou smetanu nebo smetanu).



ZÁKLADNÍ RECEPT:

  • dýně hokkaidó
  • cibule (česnek)
  • ovesné vločky (Emco celozrnné nebo jemné)
  • bujón (Alnatura nebo Biolinie nebo Wurtzel - zeleninový nebo masový)
  • olej (olivový třeba)
  • sůl 
  • koření (podle chuti - třeba pepř, muškátový květ, koriandr, nové koření...)
  • horká voda nebo vývar (v tom případě vynecháme bujón)

Cibuli nakrájíme, zpěníme na oleji (lze kombinovat olej s máslem), přidáme na kostky nakrájenou dýni hokkaidó i se slupkou - DÝNI NELOUPEME!!!! - slupka při vaření změkne a přidá jídlu na krásné barvě. Orestujeme, přisypeme vločky, ještě chvíli restujeme a zalijeme horkou vodou. Přidáme bujón, osolíme, přidáme koření a povaříme do měkka. Rozmixujeme dohladka. Hotovo :-)
Na závěr můžeme zjemnit smetanou nebo do každého talíře dát cca lžíci zakysané smetany.

dnešní zdobeni: uprostřed dýňový olej, kolem tabasco
 a dýňová semínka opražená na sucho na pánvi.


OBMĚNY A VYLEPŠENÍ :-)

K dýni můžeme přidat třeba:
  • červenou čočku
  • mrkev
  • kukuřici
  • cuketu (to jsme měli dnes) nebo patizon
  • pastiňák (nebo petržel)
Pozměnit chuť  a vzhled můžeme třeba:
  • přidáním sýru nebo plísňového sýru
  • přidáním sojové omáčky, tabasca, kari, kurkumy...
  • česnekem
  • dozdobením opečenými cibulovými kroužky, restovanou cibulkou, zelenou "jarní" cibulkou, medvědím česnekem, petrželkou...
  • kostičkami opečeného chleba nebo krutonky (naše oblíbená "příloha" jsou krajíce chleba se sýrem zapečené v troubě)
  • zakápnutím dýňovým olejem (až při servírování!)
  • posypáním (praženými) dýňovými nebo slunečnicovými semínky



DÝŇOVÝ "DORT" - CHEESECAKE

Zbyla mi polovina hokkaidó a potřebovala jsem upéct něco sladkého k pohoštění osob milých mému srdci. Zaujal mě dýňový cheesecake.


RECEPT:

TĚSTO:
200g sušenek (piškoty)
100g rozpuštěného másla

NÁPLŇ:
500g dýně hokkaidó
150g cukru (cukru dávám málo, takže kdo má radši normálně a více sladké, ať raději přidá)
250g tvarohu (použila jsem klasickou kostku, která je hutnější než vaničkový)
2 vejce
2 pudinkové prášky (vanilkové)
kapka rumu pro chuť
koření - perníkové nebo sladké pečení
mléko nebo smetana podle potřeby

POLEVA:
- čokoládová poleva nebo hořká čokoláda + máslo



KORPUS - rozdrcené sušenky (já jsem použila piškoty + perník ke strouhání) smícháme s rozpuštěným máslem a natlačíme na dno dortové formy. 
Pečeme cca 10min na 160°C.

NÁPLŇ - dýni nakrájíme na kostky, podlijeme troškou vody a uvaříme do měkka - rozmixujeme. 
Přimícháme pudinkové prášky, cukr, rum, koření - můžeme klidně do horkého. Do chladnějšího zašleháme (zamícháme, přimixujeme) 2 vejce a tvaroh (v horkém by vejce ztuhla jako při vaření!). Hladkou hmotu nalijeme na upečený korpus (může být přímo z trouby).

Pečeme na 160°C cca 1 hodinu - kontrolujeme barvu povrchu :-)

Po upečení přelijeme povrch vlahého dortíku čokoládovou polevou.

Ponecháme ve formě a necháme do druhého dne odležet v ledničce.

fotku koláče v celku jsem jaksi nestihla pořídit,
tak aspoň POSLEDNÍ kousek (naďobnutý nedočkavcem)

Letos se dýním opravdu daří a mně už se nějak nedaří trefovat se bioodpadem na kompost, protože tento je k nenalezení... Dýně sázím v jeho okolí, moc se jim tam líbí, ale ještě se mi nestalo, že by měly tak obrovské listy a dlouhé stonky, že by se ke kompostu nedalo přiblížit a dýně by pokukovala z větve borovice z očí v oč :o) 
Přidávám pár ilustračních fotek naší džungle:






a dýně mizí v dáli....

A ještě malý kvíz ;o)

CO JE TO?


3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Takhle mi vypadaly okurky, zapomenuté v záhonu ... ? K-VM

Anonymní řekl(a)...

Hojík Michli,
tak já jsem dělal prvně dýňovou polévku neb jsem ji dostala darem :-). Já jsem jen hodila na trošku olivového oleje nakrájenou loupanou dýni na kostičky, pak brambory taktéž na kostičky, osolila, krapítek vegety bez glumatanu a povařila doměkka. Pak jsem přihodila 1 zeleninový biobujón, nechala ještě chvíli povařit, pak jsem to rozmixoval, přidala majoránku. Na talířku jsem pokapala smetanou a posypala opečenýma kostičkama chlebíku. Děti se oblizovaly, což jsem byla ráda :-). Verkak

Anonymní řekl(a)...

Michli, tak já tu dýni napřed upeču se sójovkou a olivovým olejem v troubě, a pak teprve rozmixuju v bujónu, přidám smetanu, trochu čerstvě mletého pepře a opečenou housku a je to :) Na dýňo-cake jdu teď :) tak se uvidí.
Bajaja

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...