neděle 19. února 2012

NEDĚLNÍ POHANKOVÉ DUO s recepty


Minulou neděli se nám to tak nějak sešlo, že jsem měli na oběd 2 pohanková jídla :-) Vzpomněla jsem si, že loni touhle dobou mi začínal zánět ledvin, který skončil hospitalizací, přečetla si, že v tuto roční dobu jsou ledviny nejnáchylnější, tělo nejoslabenější - a do té doby mě bolí ledviny :-)) Takže jsem se rozhodla přispět stravou k posílení imunity - pohanka je výborný kandidát! Navíc ta naše pohanka je místní, pěstovaná kousek odtud, kupovaná u místního prodejce!


Prvním chodem byla ZELŇAČKA S POHANKOU - miluju Valachy! :-) Měla jsem velkou chuť vyzkoušet tuto kombinaci, ale přece jen jsem nad hrncem s polévkovým základem váhala, než jsem tam vysypala pohanku. Obě suroviny ovšem výborně ladí a polévka je chuťově opravdu výborná! Neváhejte vyzkoušet!


SUROVINY:
- kysané zelí
- pohanka lámanka
- cibule, česnek
- brambory
- olej
- sladká paprika, pepř, sůl
- vývar (bujón z kostky nebo čerstvý)
- tabasco - kdo má rád
 (množství cíleně neuvádím - vařím podle oka - jednotlivé suroviny prosím dávkujte podle své chuti)

  • Na oleji orestujeme cibuli. 
  • Když zesklovatí, přidáme papriku a ještě chvíli restujeme (pokud je to příliš dlouho, zhořkne). 
  • Přisypeme pohankovou lámanku (můžeme i kroupu, ale lámanka lépe polévku zahustí), promícháme s restovanou cibulí a zalijeme vroucí vodou (vývarem).
  • Přidáme na kostičky nakrájené brambory, osolíme, opepříme. 
  • Jakmile jsou brambory s pohankou uvařené do měkka, polévku vypneme, vložíme do ní kysané zelí a namačkaný česnek. Nevaříme, pouze prohřejeme!

PROČ KYSANÉ  ZELÍ NAKONEC? Kysaná zelenina je v této roční době tím nejlepším možným zdrojem vitamínů a má vysokou výživovou hodnotu. Proto kysané zelí nikdy nevařím (výjimečně peču s kachnou), vždy ho pouze prohřeji a servíruji syrové. Přijde mi obrovská škoda zničit téměř všechno dobré v něm, všechnu tu práci, co jsme si s ním dali, tím, že bych ho uvařila. 


Dalším chodem byl POHANKOVÝ NÁKYP S JABLKY A OŘECHY - původní recept jsem našla zde

SUROVINY:
- pohanka kroupy (hrnek - cca 250g)
- jablka (5ks)
- 2 vejce 
- med (cukr)
- vlašské ořechy
- máslo 
- skořice
- smetanový jogurt - zakysaná smetana

  • Pohanku uvaříme ve vodě, jak jsme zvyklí (kdo neví, tak stejně jako rýži - na 1 hrnek pohanky 2 hrnky vroucí vody), při vaření přidáme máslo. Necháme vychladnout. Můžeme ji taky přes noc namočit a pak už nevařit. 
  • Utřeme žloutky s medem do hustého krému.
  • Ušleháme sníh z bílků.
  • Smícháme pohanku napřed s žloutkovým krémem, potom se sněhem.
  • Do zapékací misky navrstvíme pohanku - jablka - ořechy - skořici - pohanku. Povrch ještě můžeme poklást plátky másla.
  • Zapékáme - dle receptu 30min, já ji dělala v domácí pekárně a bylo to 45 minut. Je třeba vyzkoušet.
  • Na talíři můžeme dochutit smetanovým jogurtem nebo zakysanou smetanou (čokoládový nepromíchaný valašský jogurt měl velký úspěch!).
Nákyp je velmi dobrý teplý i studený. Studený se dá smíchat s jogurtem nebo zakysanou smetanou  je výbornou svačinou pro děti!

před pečením

Dobrou chuť! Věřte mi, že to chutná mnohem lépe, než to vypadá na fotkách! :o)

7 komentářů:

Monika řekl(a)...

Oba recpty vypadaji uzasne. My hodne jime sekany oves a pouzivam ho podobne - na slano/sladko do ruznych jidel. Musim se priznat, ze pohanku moc nevarim ale tve recepty me takrikajic "nakoply' a zitra ji urcite koupim! Diky moc, uz se tesim, az si take dame do nosu :)) Preji pohodovy tyden a zdravim, Monika.

Binna řekl(a)...

Juu, tak pohanka nepatří mezi moje TOP 5, (vadí mi její chuť), ale s tímhle jsi mě teda nalákala. Zřejmě to uvařím. :) papa.

Helena řekl(a)...

S pohankou to moc neumím, moc děkuji za typ a zdravím!
Helena

Michlena řekl(a)...

Určitě ji zkuste! Pro začátek se dá míchat s rýží a postupně zvyšovat koncentraci :-))

Jana řekl(a)...

Johohooooo... Dík za tipa, pohanka u nás celkem jede (zatím kupodivu), polívka velmi častá, ale ten nákyp! Ten bude:o) J.

Cettia řekl(a)...

Děkuji za zelňačku s pohankou,tu neznám a hned vyzkouším. Pohanku na sladko dělám se švestkami a u nás nikdy nezůstane. Šárka

Michlena řekl(a)...

Děkuji :-) Už jsem ji dělala zase, myslím, že u nás zůstane natrvalo v oblíbených jídlech! Pohanka se švestkami - výborná kombinace!

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...