sobota 21. dubna 2012

LOSOS S ČESNEKEM MEDVĚDÍM


Znáte česnek medvědí? Právě vrcholí jeho sezóna. Medvědí česnek je zvláštní rostlinka, příbuzná česneku kuchyňskému. Má krásné sytě zelené listy, bílé květenství, roste jen jeden měsíc v roce a ještě k tomu jen na místech se speciálními podmínkami. Potřebuje listnaté lužní lesy, takže ho najdete v blízkosti řek s původním stavem řečiště jako je CHKO Pomoraví nebo CHKO Poodří.



Roste ve velkých koloniích v době od března do půlky května (podle počasí), po odkvětu zatáhne listy a na zase na celý rok zmizí. 


Chutná a voní jako česnek - konzumují se listy. Je výborný! Když je jeho čas, jíme ho denně po hrstích - jako "sypání" na jakékoli slané jídlo, do pomazánek, jako špenát (nemusíte už přidávat česnek)...a letos jsem zkusila udělat pastu alá pesto :-) Pár dobrých receptů jsem našla tady na blogu Chutné zakousnutí.
Někdo ho uchovává po zbytek roku třeba mražený nebo naložený v soli, oleji, vyrábí se z něj i zdravotní víno. Já si ale myslím, že když roste jen jeden měsíc v roce, má se jíst jen čerstvý :-)  Jeho další zvlátností je, že ho nelze sušit.
Našemu zdraví je velmi prospěšný, my ho používáme jako jarní očistnou a startovací kúru.


Zpět k PESTU - původně mělo být na těstoviny, pak na něj nějak nedošlo a tak jsem ho využila následující den k ochucení lososa:

LOSOS ZAPEČENÝ S BRAMBORY A "PESTEM" S MEDVĚDÍHO ČESNEKU


INGREDIENCE:

  • filet z lososa
  • brambory
  • sůl, kmín, pepř
  • cibule
  • smetana

"PESTO"

  • listy medvědího česneku
  • dýňová nebo slunečnicová semínka
  • olivový olej
  • sůl
Připravíme si pastu: rozmixujeme všechny uvedené ingredience na hladkou kaši. Neptejte se mě na množství jednotlivých ingrediencí - prostě přiměřeně, přiměřeně, podle naší chuti :-)) 
Očistěné brambory nakrájíme na plátky, a vyložíme jimi zapékací misku. 
Posypeme je nadrobno nakrájenou cibulí a osolíme.
Položíme filet z lososa kůži dolů, pokmínujeme ho, popepříme. Nahoru rozetřeme pastu z medvědího česneku.
Celé to přelijeme smetanou.


Dáme zakryté péct do trouby (teplota tak 180°C, doba pečení cca 45minut - až jsou brambory měkké).
Dobrou chuť! 

příčný řez pekáčem :-)

Pokud nám "pesto" zbude , můžeme ho uchovávat v ledničce k dalšímu použití.
P.S. Na "pesto" se špagetami nakonec taky došlo - můžu doporučit!

1 komentářů:

Binna řekl(a)...

Hm vypadá to dobře, česneku medvědího tu máme kupu, aspoň zas vím, jak na něj.:)

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...