středa 2. května 2012

MEDOVNÍKY - dort z medových placek


Každý rok v čase Pálení čarodějnic peču medovník. Ono to tedy má svůj tajný význam a s pálením čarodejnic to vůbec nesouvisí, ale to se oficiálně neví!
Tady je přehlídka mé dosavadní sbírky :-)
Mezi fotkami najdete i recept.
Napřed letošní:

zdobení esíčky, čokoládovými bonbony a čokoládovými hoblinkami


i s babiččinou dečkou


DORT Z MEDOVÝCH PLACEK

PLACKY:

  • 330g hladké mouky
  • 70g tuku
  • 80g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce (tekutého) medu
  • 1/2 lžičky sody
Ve vodní lázni rozpustíme tuk + cukr + med, přidáme vanilkový cukr a vejce - mícháme do zhoustnutní (tuto infomaci prosím berte s rezervou a nadhledem, jinak strávíte několik hodin mícháním). Odstavíme, přidáme sodu a polovinu mouky - znovu vložíme do vodní lázně a mícháme dohusta.
Druhou polovinu mouky dáme na vál, přidáme k tomu povařenou hmotu a vypracujeme hutné těsto - rozdělíme ho na 6 dílů a přikryjeme, aby neztrvrdlo. Z každého dílu vyválíme tenkoučkou (průsvitnou) placku (tvar vykrojíme třeba podle poklice).Placky pečeme zprudka v troubě (cca 175°C) a horké pokládáme na rovnou plochu. 
Skvělé je, že je můžeme upéct předem a uschovat v suchu (až 1 měsíc).


Nechala jsem si poradit a zkusila udělat těsto pro změnu podle tohoto receptu na apetitonline.cz a můžu jen doporučit! Těsto je chutnější a medovník je rychleji připravený ke konzumaci. Také se placky nemusí válet, ale jen se rozetřou  na pečicí papír. Těsto doporučuji dělat opravdu tenoučké - průhledné, při pečení dost vyskočí. Placek je při velikosti dortové formy tak 8 i více!


Krém ovšem doporučuji vyrobit podle zde uvedeného receptu - je ho více a je to mňamka!


NÁPLŇ:

  • 1 plechovka salka
  • 250g másla
  • 1 vanilkový pudink (nebo karamelový nebo čokoládový nebo....)
  • 1/4l mléka

Salko v zavřené plechovce vložíme do hrnce s vodou a 2 hodiny vaříme, aby zkaramelizovalo, před otevřením necháme vychladnout! (nebo koupíme už zkaramelizované).
Uvaříme pudink z 1/4 mléka a necháme vychladnout.
Vyšleháme máslo a postupně do něj zašleháme pudink a salko.

SESTAVENÍ DORTU

Dort bude mít 5 vrstev - 6. placku rozdrtíme na povrchovou úpravu. Já osobně to dělám tak, že mám vrstev 6 a drtím odřezky po vykrajování kruhů.
Sestavíme dort - na každou placku dáme bohatou vrstvu krému. Krémem potřeme celý dort i na povrchu - nahoru i po stranách. Jednotlivé placky můžeme pokapat rumem, nějakým likérem nebo kávou. Celý dort posypeme drobečky z jedné placky.
Dáme zatuhnout do chladu. Aby se chutě pěkně spojily a placky nasákly a změkly, děláme dort alespoň den předem. 



zdobení z domácích perníčků a želatinových bonbonů

zdobení z mandlí v tiramisu polevě a oříšků v čokoládě

zdobení z třešní a mandlových lupínků

zdobení z lískových oříšků v čokoládě a mandlí obalených "něčím"

sypání z mletých ořechů
 


mno a loni nějak nebyl čas...takže originál Marlenka  zdobená jedlými
"kameny" ve stylu japonské zahrádky

2 komentářů:

Binna řekl(a)...

Mňam, tak to je dokonalé!

Amelie řekl(a)...

Hned bych si dala.

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...