sobota 1. prosince 2012

LAMZUBKY A VAJEČNÝ LIKÉR


Na Vánoce a Velikonoce se u nás dělá domácí ajerkoňak. Mám svůj osvědčený recept - různé chuťové modifikace jsou povoleny. V tomto případě se jednalo o karamelový. 
Výborným doplňkem k vaječňáku jsou i tyto sušenky zvané příznačně "lamzubky", na které využijeme přebývající bílky.

VAJEČNÝ KOŇAK


  • 5 žloutků
  • 1 neslazené kondenzované mléko - tatra/grand
  • 1 slazené kondenzované mléko - salko
  • 1/4 - 1/2 l rumu
  • vanilkový cukr
  • případně koření (na sladké pečení - třeba skořice, citrusová kůra), kakao. Karamelový získáme zkaramelizováním salka (vaříme ho 2 hodiny v původním uzavřeném obalu ve vodní lázni nebo koupíme už zkaramelizované)
(1) Vyšleháme žloutky s cukrem.
(2) Přidáme salko a neslazené mléko - opět šleháme.
(3) Postupně přiléváme a zašleháváme rum.
(4) Naléváme do připravených nádob a ulizujeme :-)) Je toho cca 1l.
(5) Pokusíme se něco nechat v chladu odležet několik dní - chutě se propojí a koňáček zhoustne.


Pokud si chceme opravdu dopřát, nabízím ještě recept mé kamarádky:

VAJEČNÝ KOŇAK DLE LUCILKY:
  • 2 salka
  • 1/2 rumu
  • 6 žloutků + 2 celá vejce
  • 2 vanilkové cukry
P.S. při konzumaci doporučuji použít lžičku :-)))

LAMZUBKY


Tady je jedna z možností, jak využít přebývající bílky:
  • 4 bílky (my máme 5, tak dáme 5!)
  • 120g cukru moučka
  • 120g hladké mouky (přiměřeně více k tomu jednomu bílku)
  • 120g ořechů (kousky nebo mleté), mandlí, rozinek, kandovaného ovoce....
  • čokoládová poleva (není podmínkou)
(1) Z bílků vyšleháme sníh  a postupně do něj vmícháme ostatní ingredience.
(2) Vlijeme do formy - na chlebíček nebo srnčí hřbet - doporučuji vyložit pečlivě pečicím papírem!
(3) Upečeme dozlatova při teplotě cca 150 - 175°C.
(4) Po vychladnutí vyklopíme a nakrájíme na tenké plátky (pokud je to po upečení moc tvrdé, zabalíme do vlhké utěrky a igelitového sáčku a necháme pár hodin natáhnout vlhkost)


(5) Jednotlivé plátky rozložíme na plech a v troubě sušíme do přiměřeně křupava.
(6) Hotové můžeme opatřit polevou. 

0 komentářů:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...