pondělí 31. prosince 2012

NAKLÁDANÝ HERMELÍN - silvestrovské občerstvení :-)


Dnes je vhodný den na žravé téma :-) Tohle je i správně voňavé! Navíc jednoduché na přípravu, ale s velkým výsledným efektem!
V druhé půlce příspěvku si pak můžete prohlédnout naše silvestrovské občerstvení - příprava byla mnohem delší než výsledná doba konzumace, ale stálo to za to!


NAKLÁDANÝ HERMELÍN
Inspiraci pro tu naši verzi jsem našla především zde.
V našich lahvích se zušlechťuje:

1. VERZE:
- hermelíny
- olivový olej
- cibule (hodně)
- česnek
- černé olivy
KOŘENÍ:
- tymián (větvičky)
- bobkový list
- pepř celý
- nové koření - celé
- paprika sladká uzená na dubovém dřevě (úžasná vůně!
- pálivé papričky - u nás v pastě z Maďarska, ale chilli nebo tabasco taky dobré!

Uzavíratelná nádoba (skleněná, porcelánová, kameninová).

Množství podle individuální chuti. 

POSTUP:
Cibuli nakrájíme na kolečka nebo měsíčky, hermelíny na osminky (jako dort).
Na dno lahve dáme cibuli, trochu koření, zalijeme olejem (práškovou papriku, pastu nebo tabasco lze předem rozmíchat v oleji), vložíme pár hermelínů, trochu oliv, trochu koření, dolijeme olej a dáváme další vrstvu. 
Vřele doporučuji nechat v lahvi trochu místa na případný pohyb, abyste jako já nemuseli řešit co s mastnými fleky na cihlách :-/
Celou tu parádu necháme uzrát tak 3 -5 -7 dní, spíš v chladu.

můj nálev - trochu jsem to celé potřebovala uspíšit, takže jsem olej s kořením,
cibulí a česnekem prohřála ve vodní lázni, aby se chutě rychleji prolnuly.
Po vychladnutí jsem nakládala.



2. VERZE:
- hermelíny
- olivový olej + dýňový olej (oříšková chuť)
- cibule 
- česnek
- vlašské ořechy
- černé olivy (lze vynechat)
KOŘENÍ:
- chlebová směs nebo kmín
- zelená petrželka
- zelená cibulka (jarní)
- tymián (snítky)
- koriandr 
- bobkový list (lze vynechat)



A ještě pár fotek z našeho silvestrovského pohoštění, připraveného za vydatné pomoci dětí:


chlebíčky s bramborovým salátem, dekorované avokádem,
vykrajovými mrkvičkami a petrželkou


jednohubky - chlebové hvězdičky s česnekovou pomazánkou a ořechem


jednohubky - kostičky sýra s hroznovým vínem

VESELÉHO A CHUTNÉHO SILVESTRA!


2 komentářů:

Amelie řekl(a)...

děláš mi chutě:-)

Michlena řekl(a)...

to já ráda! :-)

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...